Sidan innehåller annonslänkar
AlBaline

Alba Rister Hvid

Visa prisuppgifter

Läs mer och köp

Jämför produkt Alba Rister Hvid online innan du handlar. Det kan vara värt att undersöka och se vilka återförsäljare som möjligtvis har pressat priset och kanske erbjuder en rabatt på just din vara. Vi har samlat nödvändig information om produkten Alba Rister Hvid i kategorin Brödrostar här hos oss.

Kategori: Brödrostar
Artikelnummer: ALBARISTERH
Visa fler

Från kunskapsbanken

Alba

Alba eller ALBA kan syfta på. Alba (bokförlag) – ett svenskt bokförlag Alba (geologi) – en geologisk tidsåler i kreta Alba (kyrkotextil) – en mässkjorta Alba.nu – en webbtidning Alba (sång) – en medeltida trubadursång M/Y Alba – en svensk veteranbåt ALBA Berlin – en basketklubb från Berlin ALBA (latinamerikansk organisation) – en organisation i Latinamerika

Hvid

Witten leder hit. Se även vittenHvid eller vitten var ett danskt-norskt silvermynt efter tysk förebild, som var i användning under perioden 1483–1578. Förebilden, vitten, började präglas i Flensburg i mitten av 1300-talet. En hvid var lika med fyra penningar och tre hvid motsvarade en skilling. Så småningom präglades myntet (bland annat i Malmö) i så stora mängder att det fick allt mindre värde och i slutet av 1500-talet kunde det gå upp till sex hvid på en skilling. På 1600-talet slogs ett motsvarande mynt i koppar som upphörde att myntas i slutet av detta århundrade. I Norge präglades de första hvid-mynten i Bergen under kung Hans (1483– 1513). Sedan präglades hvid-mynt i både Bergen och Nidaros (nuvarande Trondheim) under ärkebiskop Gaute Ivarsson, kung Fredrik I och ärkebiskop Erik Valkendorf. Hvid präglade i Nidaros kallades St. Olavsvid och hvid präglade av kungamakten kallades kronhvid.