Sidan innehåller annonslänkar

Watt & Veke Skina


Beställ Watt & Veke Skina på nätet redan idag. Här har vi samlat mer information om produkten Watt & Veke Skina inom kategorin Julstjärnor.

Produktinformation

Julstjärna Skina från Watt & Veke är en vacker stjärna tillverkad av handgjort papper i djup, rik färg. Stjärnan är täckt med gnistrande glitter.

Se gärna också

Markslöjd Solvalla 704416 45cm silver

Silverfä;rgad julstjä;rna, Ø 45 cm

Solvalla ä;r en hä;ngande silverfä;rgad julstjä;rna av hå;lstansat papper som ger en fin ljusbild.

Stjä;rnan ä;r 45 cm i diameter och 21 cm djup. Anslutningssladden ä;r 3,5 m och fö;rsedd med strö;mbrytare och en 3-hå;lsbricka fö;r enkel justering av hö;jden.

Solvalla behö;ver kompletteras med en ljuskä;lla fö;r E14-sockel. Effekten få;r vara max 25 W glö;dljus eller motsvarande styrka i LED eller lå;genergi.

Läs mer

Från kunskapsbanken

Watt

Watt, med symbolen W, är härledd SI-enhet för den fysikaliska storheten effekt, det vill säga energi (eller arbete) per tidsenhet. En watt är definierad som en joule per sekund, och en joule är ekvivalent med en wattsekund eller en newtonmeter. Enheten har fått sitt namn efter den skotske uppfinnaren James Watt (1736–1819) till minne av hans bidrag till utvecklingen av ångmaskinen. Enheten erkändes av British Science Association 1882, och infogades i internationella enhetssystemet (SI) vid den 11:e Allmänna konferensen för vikt och mått år 1960. Omräknat till den äldre enheten hästkrafter (hk), som är vanligt förekommande vid motoreffekt, är 1 W = 0,0013596216 hk, och 1 hk = 735,49875 W.

Veke

En veke är en smal textilremsa eller ett grovt garn som används i levande ljus, fotogenlampa eller oljelampa. Veken, som vanligen tillverkas av bomull, är antingen doppad i flytande bränsle eller är ingjuten i något brännbart material (till exempel stearin). Veken suger upp bränsle, som kan antändas med tändsticka eller tändare. När bränslet i vekens översta del förbränns, sugs successivt mer bränsle upp. När veken är ingjuten i ett fast bränsle, måste dess grovlek noga anpassas till ljusets vidd, så att båda förbrukas i samma takt. För att underlätta detta samspel kan veken impregneras med diverse salter, till exempel en vattenlösning av ammoniumfosfat och ammoniumsulfat. En annan metod är att doppa veken i en vattenlösning av borsyra. Vekarna ska sedan lufttorka, innan de gjuts in i ljusmassa för att bli ljus. En ljusveke består numera av flätat bomullsgarn. Flätningen ger veken ett plattare tvärsnitt, vilket gör att den böjer sig och toppen kommer i kontakt med omgivande luft. Detta underlättar fullständig förbränning av veken. Innan flätade vekar började användas, måste man ansa levande ljus med en särskild ljussax som hade en behållare för den avklippta veken. Detta kallas att snyta ljuset. Om veken blir för lång blir förbränningen ofullständig, och ljuset sotar, vilket avsätts på rummets väggar och tak. Inom maskinteknik används vekar för att suga upp smörjolja till lagringar, som är mekaniskt svåråtkomliga med smörjkannor. Ett exempel där detta kan förekomma är symaskiner.