Sidan innehåller annonslänkar

Watt & Veke Tindra guld 28cm


Beställ Watt & Veke Tindra guld 28cm på nätet redan idag. Här har vi samlat mer information om produkten Watt & Veke Tindra guld 28cm inom kategorin Julstjärnor.

Produktinformation

Bordsstjärna Tindra guld 28cm Watt & vekeTraditionell och trendigTindra är tillverkad i stål och har hundratals små hål som ger ett mysigt och stämningsfullt sken från de 40 LED-lamporna. Tindra... .

Se gärna också

Markslöjd Solvalla 704416 45cm silver

Silverfä;rgad julstjä;rna, Ø 45 cm

Solvalla ä;r en hä;ngande silverfä;rgad julstjä;rna av hå;lstansat papper som ger en fin ljusbild.

Stjä;rnan ä;r 45 cm i diameter och 21 cm djup. Anslutningssladden ä;r 3,5 m och fö;rsedd med strö;mbrytare och en 3-hå;lsbricka fö;r enkel justering av hö;jden.

Solvalla behö;ver kompletteras med en ljuskä;lla fö;r E14-sockel. Effekten få;r vara max 25 W glö;dljus eller motsvarande styrka i LED eller lå;genergi.

Läs mer

Från kunskapsbanken

Watt

Watt, med symbolen W, är härledd SI-enhet för den fysikaliska storheten effekt, det vill säga energi (eller arbete) per tidsenhet. En watt är definierad som en joule per sekund, och en joule är ekvivalent med en wattsekund eller en newtonmeter. Enheten har fått sitt namn efter den skotske uppfinnaren James Watt (1736–1819) till minne av hans bidrag till utvecklingen av ångmaskinen. Enheten erkändes av British Science Association 1882, och infogades i internationella enhetssystemet (SI) vid den 11:e Allmänna konferensen för vikt och mått år 1960. Omräknat till den äldre enheten hästkrafter (hk), som är vanligt förekommande vid motoreffekt, är 1 W = 0,0013596216 hk, och 1 hk = 735,49875 W.

Veke

En veke är en smal textilremsa eller ett grovt garn som används i levande ljus, fotogenlampa eller oljelampa. Veken, som vanligen tillverkas av bomull, är antingen doppad i flytande bränsle eller är ingjuten i något brännbart material (till exempel stearin). Veken suger upp bränsle, som kan antändas med tändsticka eller tändare. När bränslet i vekens översta del förbränns, sugs successivt mer bränsle upp. När veken är ingjuten i ett fast bränsle, måste dess grovlek noga anpassas till ljusets vidd, så att båda förbrukas i samma takt. För att underlätta detta samspel kan veken impregneras med diverse salter, till exempel en vattenlösning av ammoniumfosfat och ammoniumsulfat. En annan metod är att doppa veken i en vattenlösning av borsyra. Vekarna ska sedan lufttorka, innan de gjuts in i ljusmassa för att bli ljus. En ljusveke består numera av flätat bomullsgarn. Flätningen ger veken ett plattare tvärsnitt, vilket gör att den böjer sig och toppen kommer i kontakt med omgivande luft. Detta underlättar fullständig förbränning av veken. Innan flätade vekar började användas, måste man ansa levande ljus med en särskild ljussax som hade en behållare för den avklippta veken. Detta kallas att snyta ljuset. Om veken blir för lång blir förbränningen ofullständig, och ljuset sotar, vilket avsätts på rummets väggar och tak. Inom maskinteknik används vekar för att suga upp smörjolja till lagringar, som är mekaniskt svåråtkomliga med smörjkannor. Ett exempel där detta kan förekomma är symaskiner.

Tindra

Tindra är ett nytt kvinnonamn, som snabbt har ökat i popularitet under 2000-talet. 2011 var Tindra det är det 60:e vanligaste namnet bland nyfödda. Den 31 december 2009 fanns det 5 017 kvinnor i Sverige med namnet, 3 513 av dessa hade det som tilltalsnamn/förstanamn. 1996 fanns bara två. Namnsdag saknas i Sverige. I den finlandssvenska almanackan har Tindra namnsdag 20 april.

Guld

Guld (latinskt namn Aurum, i talspråk gull) är ett grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller och gruppen myntmetaller samt är ett mineral. Guld har den kemiska beteckningen Au som kommer av aurum, det latinska ordet för guld. Det är en eftertraktad metall vilken under århundraden har använts som betalningsmedel, som värdebeständig tillgång, som smycken, för påkostad utsmyckning och beständigt blanka ytor. Metallen finns som korn och klumpar i berggrunden, i underjordiska ådror och i guldrik alluvialjord.

Champion

Champion kallades under den äldre medeltiden en kämpe, som mot en på förhand utfäst belöning, i envig företrädde den ene av parterna, om denne på grund av kön, ålder eller vanförhet var ur stånd att själv deltaga. De som utövade detta yrke hörde vanligen till de lägsta klasserna i samhället och ansågs som ärelösa. De bar en läderklädnad och särskilt föreskrivna vapen och fick ej kämpa till häst eller visa sig inom skrankorna utan rakat huvud. I en senare tid betecknades med champion en riddare, som trädde inom skrankorna för att försvara en förolämpad dam, ett barn och så vidare. Ännu förekommer vid den engelske regentens kröning den seden att en så kallad champion utmanar till strid var och en, som inte erkänner den nye konungen (drottningen) såsom laglig suverän över hela det brittiska väldet. Ordet har under senare tider fått vidsträckt användning bland idrottsmän, som därmed betecknar en person, som inom någon idrottsgren förvärvat sig mästerskapet, championship på engelska.