Sidan innehåller annonslänkar
Anova

Anova Cooker Lid Sous Vide

Visa prisuppgifter

Läs mer och köp

Anova Cooker Lid Model Apcl02 Smart lock Passar till alla Anova modeller 290 x 290 x 16 mm Kan användas på i stort sett alla grytor Kan diskas i diskmaskin


Beställ Anova Cooker Lid Sous Vide på nätet redan idag. Jämför produter på nätet innan köpet så kan man spara mycket pengar och även få eventuell rabatt. Här har vi samlat mer information om produkten Anova Cooker Lid Sous Vide inom kategorin Sous vide.

Kategori: Sous vide
Artikelnummer: APCL02
Visa fler

Från kunskapsbanken

Lid

Lid är ett gammalt ord som betyder backe eller bergssluttning. Ordet ingår i många ortnamn, både ett flertal Liden på olika ställen i Sverige men också i sammansatta namn på orter och platser såsom Lillgranbergsliden eller Liatorp. Lida friluftsområde i Stockholm är ett annat exempel. Man kan även prata om ett gynnsamt lidläge för jordbruksmark. Det traditionella genuset är femininum, och ordet kommer ur fornnordiska hlíð. Ordet lid, hlid eller lið används också i fornnordiska och medeltida militära sammanhang, kanske med betydelsen "Krigsfölje". Bland annat ser vissa en koppling till ordet Hird och termerna hlid eller lið används i danska källor för krigare som följde Knut den store. Även de svenska landskapslagarna använder ordet i detta sammanhang: Ordet finns även med i sammansatta ord såsom Þingalið (The Thingmen) som var en stående armé i tjänst hos Englands kungar under perioden 1013–1066 som till största delen bestod av skandinaver. Ortnamnet Lida som kommer från lid och förekommer i Sörmland (14 platser), Östergötland (2 platser), Småland (12 platser), och Västergötland (8 platser).

Sous

Sous kan syfta på:

Vide

Vide kan avse: Videsläktet (Salix) – arter i ett växtsläkte som växer som träd, buskar, ris eller örtlika dvärgbuskar Vide – ett rike i nordisk mytologi, se Vidar

0

År 0 är ett årtal som enligt traditionell årtalsform inte existerar. År 1 e.Kr. enligt den Gregorianska kalendern följer direkt efter år 1 f.Kr.. Enligt ISO-standarden för datum- och tidsangivelser (ISO 8601) som även tillåter negativa årtal, finns dock år 0000 som motsvarar det år som traditionellt betecknas år 1 f.Kr, och år -1 betecknar år 2 f.Kr. Astronomer har länge använt detta sätt att räkna årtal på, så ISO-8601-åren kallas ibland astronomiska årtal; dock brukar astronomerna hoppa över de inledande nollorna och bara använda så många siffror som behövs. Ett förslag till kalenderreform som tillkommit av andra skäl är Holocen-eran (HE). HE följer ISO:s standard genom att lägga 10 000 år till den traditionella årtalsformen. Följande tidsaxel visar på frånvaron av år 0. Varje ruta är ett år, gränslinjen mellan rutorna är nyåret. Mellan ruta [1 f.Kr.] och [1 e.Kr.] finns alltså inget år. Frånvaron av år 0 innebär bland annat att man måste tänka sig för om man vill fira ett jubileum av en äldre historisk händelse. Den som exempelvis ville fira 2 500-årsjubileet av slaget vid Marathon, år 490 f.Kr. kunde då inte göra det år 2010, utan först år 2011. Detta framgår tydligt om man i stället daterar slaget enligt ISO-standarden; då inföll det nämligen år -0489. En förklaring till varför år noll inte funnits i traditionell årsräkning är att årtal från början är ordningstal: det första året efter Jesus födelse, det andra året ..., och så vidare. Man kan jämföra med hur den svenska kungalängden numreras, exempelvis Gustav den förste, Gustav den andre; så kommer man så småningom till Gustaf V och Gustaf VI. Man säger inte att Gustav Vasa var Gustav den nollte, eller att den trettioförsta december följs av den nollte januari. Även månader och dagar i datum är ordningstal, till skillnad från vanliga klockslag där i stället passerat antal enheter anges.