Sidan innehåller annonslänkar
AL-KO

AL-KO - Spridare SP 60

Visa prisuppgifter

Läs mer och köp

Beställ AL-KO - Spridare SP 60 på nätet redan idag. Jämför produter på nätet innan köpet så kan man spara mycket pengar och även få eventuell rabatt. Här har vi samlat mer information om produkten AL-KO - Spridare SP 60 inom kategorin Trädgård.

Kategori: Trädgård
Artikelnummer: ALKO-113874
Visa fler

Från kunskapsbanken

Spridare

En spridare är en stötta som monteras på masten och som tar upp axialkraft och lite moment med syfte att stabilisera segelbåten mast sidledes främst. På masten placeras spridare mot varandra på babords resp. styrbords sida, på samma höjd ca strax under mastens halva längd. De riktas vinkelrätt ut ifrån masten åt sidan och kopplas fast mot vanten. Vanligast är ett par spridare (två stycken) per mast. Spridare kan monteras rakt ut vinkelrätt mot båtens långskeppslinje eller svepas lite bakåt. Svepta spridare gör att man dels stabiliserar masten också i långskeppsled så att den inte pumpar (seglarterm) så mycket, och dels sträcks förstaget vilket avlastar akterstaget med att spänna förstaget. Nackdelen är att trimmöjligheten begränsas varför denna rigg typ är mest förekommande på semesterbåtar.

Citruspress

Citruspress är ett köksredskap som används för att pressa fruktsaft ur citrusfrukter. Den består vanligtvis av en rundad kon med längsgående räfflor och ett uppsamlingskärl. Ofta kan konen finnas i olika storlekar beroende på citrusfrukt: grapefrukt, apelsin eller citron. Ovanpå konen pressar man en halv citrusfrukt med vridande rörelser. Mellan konen och uppsamlingskärlet finns vanligtvis ett galler som hindrar kärnor och fruktkött från att komma med. Det finns både manuella och maskinella citruspressar för hemmabruk.

160

160 (CLX) var ett skottår som började en måndag i den julianska kalendern.

Trädgård

En trädgård är ett avgränsat område, vanligen med odling av nytto- och prydnadsväxter. Med nyttoväxter avses vanligen bärbuskar, fruktträd, grönsaker och kryddörter av olika sorter. En trädgård av prydnadskaraktär är mindre än en park.