Sidan innehåller annonslänkar

Watt & Veke Esbjörn 28 cm brun


Jämför produkt Watt & Veke Esbjörn 28 cm brun online innan du handlar. Vi har samlat nödvändig information om produkten Watt & Veke Esbjörn 28 cm brun i kategorin Lampskärmar här hos oss.

Produktinformation

Lampskärm Esbjörn 28 cm brun Watt & VekeEsbjörn är en klassiskt formad lampskärm i brunmelerat linne med en snygg dekorsöm längs skarven och vit insida. Lampskärmen ger ett rustikt och naturligt... .

Se gärna också

PR Home Siv Toppring Svart 35cm

Lampskä;rm Siv Toppring Svart 35cm PR Home

Sidenlook
PR Home Siv ä;r en lampskä;rm med rynkat tyg i sidenlook och fodrad med bomullstyg i samma fä;rg. Skä;rmen har en vå;gig form nedtill som skapar ett fint flö;de av ljuskä;llan. Kan anvä;ndas till golvfot med bö;jbar arm samt vä;gglampa. Det gå;r ä;ven att kombinera denna skä;rm med ett takupphä;nge med E27 lamphå;llare och på; så; sä;tt anvä;nda den som fö;nster- och taklampa.

Må;tt
Lampskä;rmen har en E27 toppring. Skä;rmen ä;r 20 cm hö;g, 16 cm i diameter upptill och 35 cm nedtill.

Läs mer

Från kunskapsbanken

Watt

Watt, med symbolen W, är härledd SI-enhet för den fysikaliska storheten effekt, det vill säga energi (eller arbete) per tidsenhet. En watt är definierad som en joule per sekund, och en joule är ekvivalent med en wattsekund eller en newtonmeter. Enheten har fått sitt namn efter den skotske uppfinnaren James Watt (1736–1819) till minne av hans bidrag till utvecklingen av ångmaskinen. Enheten erkändes av British Science Association 1882, och infogades i internationella enhetssystemet (SI) vid den 11:e Allmänna konferensen för vikt och mått år 1960. Omräknat till den äldre enheten hästkrafter (hk), som är vanligt förekommande vid motoreffekt, är 1 W = 0,0013596216 hk, och 1 hk = 735,49875 W.

Veke

En veke är en smal textilremsa eller ett grovt garn som används i levande ljus, fotogenlampa eller oljelampa. Veken, som vanligen tillverkas av bomull, är antingen doppad i flytande bränsle eller är ingjuten i något brännbart material (till exempel stearin). Veken suger upp bränsle, som kan antändas med tändsticka eller tändare. När bränslet i vekens översta del förbränns, sugs successivt mer bränsle upp. När veken är ingjuten i ett fast bränsle, måste dess grovlek noga anpassas till ljusets vidd, så att båda förbrukas i samma takt. För att underlätta detta samspel kan veken impregneras med diverse salter, till exempel en vattenlösning av ammoniumfosfat och ammoniumsulfat. En annan metod är att doppa veken i en vattenlösning av borsyra. Vekarna ska sedan lufttorka, innan de gjuts in i ljusmassa för att bli ljus. En ljusveke består numera av flätat bomullsgarn. Flätningen ger veken ett plattare tvärsnitt, vilket gör att den böjer sig och toppen kommer i kontakt med omgivande luft. Detta underlättar fullständig förbränning av veken. Innan flätade vekar började användas, måste man ansa levande ljus med en särskild ljussax som hade en behållare för den avklippta veken. Detta kallas att snyta ljuset. Om veken blir för lång blir förbränningen ofullständig, och ljuset sotar, vilket avsätts på rummets väggar och tak. Inom maskinteknik används vekar för att suga upp smörjolja till lagringar, som är mekaniskt svåråtkomliga med smörjkannor. Ett exempel där detta kan förekomma är symaskiner.

28

28 (XXVIII) var ett skottår som började en torsdag i den julianska kalendern.

Brun

För andra betydelser, se Brun (olika betydelser)Brun är benämningen på färger som har en kulörton mellan gult och rött och som är ganska mörka och inte så kulörstarka.

Champion

Champion kallades under den äldre medeltiden en kämpe, som mot en på förhand utfäst belöning, i envig företrädde den ene av parterna, om denne på grund av kön, ålder eller vanförhet var ur stånd att själv deltaga. De som utövade detta yrke hörde vanligen till de lägsta klasserna i samhället och ansågs som ärelösa. De bar en läderklädnad och särskilt föreskrivna vapen och fick ej kämpa till häst eller visa sig inom skrankorna utan rakat huvud. I en senare tid betecknades med champion en riddare, som trädde inom skrankorna för att försvara en förolämpad dam, ett barn och så vidare. Ännu förekommer vid den engelske regentens kröning den seden att en så kallad champion utmanar till strid var och en, som inte erkänner den nye konungen (drottningen) såsom laglig suverän över hela det brittiska väldet. Ordet har under senare tider fått vidsträckt användning bland idrottsmän, som därmed betecknar en person, som inom någon idrottsgren förvärvat sig mästerskapet, championship på engelska.