Så kallt ska det vara i frysen

Så kallt ska det vara i frysen

Att hålla mat och dryck kallt är en viktig del av matlagring. Frysen i ditt hem är en viktig apparat som hjälper dig att hålla maten färsk längre. Men hur kallt bör det egentligen vara i frysen, och hur kan du spara energi när du använder den? Läs vidare för att få svar på dessa frågor.

Hur kallt bör det vara i frysen?

För att maten ska hålla sig färsk så länge som möjligt, bör temperaturen i frysen vara minst -18°C. Detta är den rekommenderade temperaturen från Livsmedelsverket för att minska risken för bakterier som kan orsaka förgiftning. Om temperaturen i frysen är högre än -18°C kan maten försämras snabbare.

Några energispar tips

  1. Täck maten väl: Ju mer luft som finns i frysen, desto mer energi krävs för att hålla den kall. Genom att täcka maten väl minskar du luftfickorna i frysen och sparar energi.
  2. Töj inte på frysdörren: Ju längre du håller frysdörren öppen, desto mer energi förbrukas för att återställa temperaturen. Försök att öppna dörren så lite som möjligt och se till att du har allt du behöver innan du öppnar den.
  3. Håll frysen full: Ju mer mat som finns i frysen, desto mindre luft finns det att kyla ner. En full frysfack förbrukar mindre energi än en halvfull eller tom frysfack. Om du har tomma utrymmen i frysen, kan du fylla dem med tidningar eller isolering för att minska luftfickorna.
  4. Låt maten tina i kylskåpet: Om du behöver tina mat, låt den tina i kylskåpet istället för att lägga den i rumstemperatur. På så sätt hjälper du till att hålla kylskåpet kallt och minskar energiförbrukningen.
  5. Håll frysen ren: En ren frysen fungerar mer effektivt än en smutsig frysen. Se till att du regelbundet torkar av insidan och utsidan av frysen, och att du inte lägger in mat som är fuktig eller våt.
  6. Byt ut gamla apparater: Om din frysen är gammal och ineffektiv kan det vara värt att överväga att byta ut den mot en nyare modell som är mer energisnål. Moderna frysen använder betydligt mindre energi än äldre modeller, vilket kan spara dig pengar på din elräkning i längden.

Genom att följa dessa enkla tips kan du hålla maten färsk längre och samtidigt spara energi och pengar på din elräkning. Se till att temperaturen i frysen alltid är tillräckligt låg för att hålla maten säker, och försök att använda den så effektivt som möjligt.

Vitvaror24.se

Det kan vara en lång resa tills man hittar det man är ute efter. När man handlar på nätet så har man ett stort utbud att välja på, och allt väldigt nära till hands. Vi tycker att det ska vara enkelt och man ska inte betala för mycket.

© Vitvaror24.se 2024